Glutenfri citronkladdkaka med hallonsorbet och grädde

Glutenfri citronkladdkaka med hallonsorbet och grädde
Foto: TV4

Glutenfri citronkladdkaka med hallonsorbet och grädde

Av: Robin - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

ca 2h

Syrlig citronkladdkaka som serveras med hemgjord hallonsorbet och fluffig grädde. Glutenfri!

Dryckestips: Nivole (7787)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Citronkladdkaka

  • 2 citroner
  • 4,5 dl strösocker
  • 200 g smör, smält
  • 3 ägg
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 dl Lailas glutenfria mjölmix

Hallonsorbet

  • 500 g hallon
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 äggvitor
  • 1 dl vatten

Servering

  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

Citronkladdkaka

  1. Ställ ugnen på 175 grader, rör ihop ägg och socker. Tvätta citronerna och riv av det gula skalet ner i smeten (inte det vita – för det smakar beskt). Pressa ner saften ur de två citronerna och rör runt med en träslev. Rör ihop mjöl, vaniljsocker och vänd ner i smeten. Vänd om tills allt har blandat sig. Vänd sist ner det smälta, avsvalnade smöret.
  2. Smörj och bröa en form, ca 24 cm i diameter, och häll i smeten. Grädda i mitten på ugnen i cirka 25-30 minuter.

Hallonsorbet

  1. Koka upp hallon, vatten och socker i en kastrull. Ta kastrullen åt sidan och låt kallna. Mixa blandningen slät med mixerstav.Vispa äggvitan till ett fast skum i en ren bunke. Vänd ner äggvitan i hallonpurén och blanda noga.
  2. Häll upp sorbeten i en burk med lock och frys 30 min. Ta ut sorbeten och mixa den ännu en gång med mixerstav. Frys ytterligare 1 timme, tills sorbeten fått fin konsistens. Har du glassmaskin kan du i stället frysa sorbeten i den ca 30 min.
  3. Vispa grädden till fluffig konsistens och server tillsammans med citronkladdkakan och hallonsorbeten.