Glass på bär och grönt te

Glass på bär och grönt te
Foto: TV4

Glass på bär och grönt te

Av: Peter - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

30 m + 3 h

Läskande dessert med hallon och björnbär där det gröna teet balanserar mandelcrispens sötma.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mandelcrisp

  • 2 msk vetemjöl
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 msk mjölk
  • vaniljsocker, till servering
  • 125 g smör
  • 50 g sötmandel, hackad

Hallon- och björnbärsglass

  • 250 g frysta hallon
  • 250 g frysta björnbär
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 tsk strösocker

Grönt te-glass

  • 1 förp vaniljglass
  • 1-2 msk grönt tepulver

Gör så här

Mandelflarn

  1. Sjud samman smör, socker, mjöl och mjölk under omrörning i en kastrull. Blanda i mandeln.
  2. Lägg teskedsstora klickar på en plåt med bakpapper, inte för tätt, smeten flyter ut rätt mycket. Sker det gör det inget, bryt lagom bitar när det svalnat.
  3. Grädda flarnen mitt i ugnen i 200 grader 4–5 minuter tills de fått fin färg. De blir spröda när de svalnat.

Hallon- och björnbärsglass

  1. Ta fram elvisp och alla ingredienser precis innan du börjar. Bären får inte vara halvtinade, utan ska komma direkt från frysen.
  2. Häll ingredienserna i en stor hög skål helst med skålformad botten. Använd elvispen avslagen till en början och STÖT samman blandningen hårt med vispen.
  3. När de flesta bären fallit sönder och allt blandats, slår du på vispen med halvfart, och rör den i cirklar och upp och ned i blandningen. Är inte bären sönderslagna till grus, är det risk att bären flyger över köket. Man får upp snitsen ganska fort.
  4. Förvara den färdiga glassen i frysen tills det är dags för servering.
  5. Teglassen görs genom att skopa upp vaniljglassen i bitar i en stor bunke med skålformad botten. Pudra i tepulvret under vändning av glassbitarna.
  6. Mosa snabbt till en jämnt grön glassmassa med en stor gaffel och ställ in i frysen genast i väntan på servering.
  7. Inför serveringen formas glassportionerna med stor sked eller glasskopa i skålar eller glas. Pudra med vaniljsocker och stick ett flak mandelflarn i var glasskula.