Glass på bär och grönt te

30 m + 3 h
4
Glass på bär och grönt te
Foto: TV4

Läskande dessert med hallon och björnbär där det gröna teet balanserar mandelcrispens sötma.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

19 november 2015
Visa mer
30 m + 3 h
4

Du behöver

Mandelcrisp

  • 2 msk vetemjöl
  • 1,75 dl strösocker
  • 1 msk mjölk
  • vaniljsocker, till servering
  • 125 g smör
  • 50 g hackad sötmandel

Hallon- och björnbärsglass

  • 250 g frysta hallon
  • 250 g frysta björnbär
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 tsk strösocker

Grönt te-glass

  • 1 pkt äkta vaniljglass
  • 1-2 msk grönt tepulver

Gör så här

  1. Mandelflarn
    Sjud samman smör, socker, mjöl och mjölk under omrörning i en kastrull. Blanda i mandeln.
  2. Lägg teskedsstora klickar på en plåt med bakpapper, inte för tätt, smeten flyter ut rätt mycket. Sker det gör det inget, bryt lagom bitar när det svalnat.
  3. Grädda flarnen mitt i ugnen i 200 grader 4–5 minuter tills de fått fin färg. De blir spröda när de svalnat.
  4. Hallon- och björnbärsglass
    Ta fram elvisp och alla ingredienser precis innan du börjar. Bären får inte vara halvtinade, utan ska komma direkt från frysen.
  5. Häll ingredienserna i en stor hög skål helst med skålformad botten. Använd elvispen avslagen till en början och STÖT samman blandningen hårt med vispen.
  6. När de flesta bären fallit sönder och allt blandats, slår du på vispen med halvfart, och rör den i cirklar och upp och ned i blandningen. Är inte bären sönderslagna till grus, är det risk att bären flyger över köket. Man får upp snitsen ganska fort.
  7. Förvara den färdiga glassen i frysen tills det är dags för servering.
  8. Teglassen görs genom att skopa upp vaniljglassen i bitar i en stor bunke med skålformad botten. Pudra i tepulvret under vändning av glassbitarna.
  9. Mosa snabbt till en jämnt grön glassmassa med en stor gaffel och ställ in i frysen genast i väntan på servering.
  10. Inför serveringen formas glassportionerna med stor sked eller glasskopa i skålar eller glas. Pudra med vaniljsocker och stick ett flak mandelflarn i var glasskula.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept