Glaserade rötter med stekt svamp

Glaserade rötter med stekt svamp
Foto: TV4

Alla sorters rötter passar fint som ”bädd” till brynt svamp, tex persiljerötter, svartrot, palsternackor och rotselleri. Det är viktigt att bryna de skivade rötterna lite, så att de blir lätt knapriga – det är det naturliga sockret i rötterna som karamelliserar och ger den smakliga ytan. Receptet räcker till 4 personer som förrätt eller tillbehör, till 2 som vegetarisk varmrätt. Servera då med ris.

13 augusti 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 persiljerötter
  • 300 g svamp efter eget val
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk hackad persilja
  • 2-3 msk skirat smör
  • 25 g smör
  • saften av 1/2 citron
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skala och skär rötterna på snedden i någorlunda jämntjocka skivor på 2–3 mm. Rensa svampen och dela de största exemplaren. Värm 1 msk skirat smör i en teflonpanna eller vid kastrull. Bryn rötterna lätt, tillsätt en aning vatten, eller potatisvatten, och koka i 2–3 minuter.
  2. Tillsätt citronsaften, 25 g smör, salt och nymalen vitpeppar. Koka i ytterligare ett par minuter så att vätskan och smöret bildar en krämig sky som precis täcker rötterna. Strö den grovhackade persiljan över.
  3. Stek svampen (inte för länge) i 2 msk smör, krydda med salt och nymalen vitpeppar. Lägg upp rötterna på varma tallrikar, lägg svampen ovanpå och strö över rå schalottenlök.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept