Entrecote med sötpotatispommes, chipotlebearnaise, creamed corn och en rökig sallad

Entrecote med sötpotatispommes, chipotlebearnaise, creamed corn och en rökig sallad
Foto: TV4
Jessica Ortman
Jessica Ortman

Entrecote med sötpotatispommes, chipotlebearnaise, creamed corn och en rökig sallad

32 ingredienser

60 m

En riktig paradrätt på grillen! I det här receptet arbetade Jessica med tre grillar, en gasol, en klotgrill och en smoker.

Ingredienser

portioner
  • rökflis

Creamed corn

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 majskolvar
  • olja, till stekning
  • 2-3 dl grädde
  • salt
  • peppar

Chipotlebearnaise

  • 500 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 1 kruka persilja
  • 1 chipotlechilifrukt
  • 1 kruka dragon
  • 0,5 dl vatten
  • 2,5 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • vitpeppar
  • 3 äggulor

Sötpotatispommes

  • 2 sötpotatisar
  • olja
  • salt

Rökig sallad

  • 10 körsbärstomater
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker
  • 1 honungsmelon
  • 1 knippe salladslök
  • 1 avokado
  • olivolja
  • peppar

Entrecote

  • 4 skivor entrecôte, ca 2 cm tjocka
  • salt

Gör så här

Förberedelser

  1. Börja med att förbereda en klotgrill för indirekt grillning (kan även göras på smoker). Lägg ordentligt med rökflis, exempelvis hickory, i blöt.
  2. Förbered den rökiga salladen genom att halvera tomaterna till och finhacka basilikan. Strö över salt, socker och basilika över tomaterna och lägg dem på indirekt värme i klotgrillen, eller på smokern. Släng på rökflis på briketterna och stäng locket.
  3. Fyll på med rökflis efterhand då du ser att röken börjar tunnas ut. Tomaterna ska grillas i minst 50 minuter med rök, gärna så länge som upp till tre timmar.

Creamed corn

  1. Finhacka chili och vitlök. Skär av majskornen från majskolven. Fräs majs, chili och vitlök i en kastrull med lite olja, exempelvis på sidobrännaren till gasolen.
  2. Låt fräsa en stund utan att ta färg och häll på grädde, salt och peppar. Rör runt hela tiden.
  3. Ställ kastrullen på indirekt grill, exempelvis i gasolen, så att den småputtrar. Den kommer behöva småputtra cirka 45 minuter, rör om regelbundet.

Chipotlebearnaise

  1. Ställ en kastrull eller bunke med vatten på direkt värme på grillen, detta skall bli vattenbad för bearnaisesåsen.
  2. Smält smör. Hacka schalottenlök, persiljekvistar, chipotlechili och dragon och lägg i en kastrull. Häll i vatten, vinäger och vitpeppar i kastrullen.
  3. Låt allt reduceras till ca 1/3 av vätskan återstår. Sila över i en ren bunke eller kastrull och ställ i vattenbadet. Häll i äggulorna en efter en i reduktionen under kraftig vispning, vispa tills det börjar bli lite krämigt och är skummigt. Ta ur kastrullen/bunken ur vattenbadet.
  4. Vispa ner smöret i en tunn stråle under kraftig vispning, se till att bottensatsen från smöret inte kommer med.
  5. Krydda upp din bearnaisesås med lite mer hackad persilja, dragon, salt, vitpeppar, vinäger och chipotle tills du tycker den smakar som du vill.

Sötpotatispommes

  1. Skala sötpotatisen och skär den i jämnstora stavar, ca 1 cm i tjocklek. Blanda dem med olja och salt.
  2. Lägg stavarna på en bricka på indirekt värme i en varm grill, exempelvis på gasolgrillen. Rör runt då och då. Det tar ca 20-30 minuter för dem att bli klara.

Rökig sallad

  1. Skiva upp melon och lägg på grillen, direkt värme. Gallret skall vara riktigt varmt när du lägger på. Grilla tills melonskivorna fått snygga ränder på båda sidorna.
  2. Strimla det gröna på salladslöken, skär avokadon i bitar. Ta av tomaterna från smokern eller klotgrillen för att svalna av.
  3. Skär melonen och tomaterna i jämnstora bitar med avokadon. Blanda ihop alla ingredienser till salladen, häll över lite olivolja och smaka av med salt och peppar.

Entrecote

  1. Förbered en grill för riktigt varm, direkt grillning. Gallret skall vara supervarmt. Har du sears-inlägg för grillen så använd detta, det ger snygga ränder.
  2. Torka av köttet med hushållspapper och salta. Lägg på entrecoten på grillen, beräkna ca 2 minuter per sida för medium, medium-rare.
  3. Under tiden som köttet ligger på grillen så tar du en stavmixer och mixar creamed cornen snabbt, ca 10 sekunder, du vill ha en tuggig konsistens.
  4. Börja lägga upp allt på tallriken, sallad, sötpotatis, såser. Avsluta med att peppra köttet och lägga upp på tallriken. Klart!