Savojkåldolmar med blomkålsmos

Kåldolmar med savojkål som får sällskap av mos gjort på blomkål.

23 maj 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 st savojkålhuvud
  • 800 g köttfärs
  • 2 dl kokt quinoa
  • 1 st gul lök
  • 100 g färska champinjoner
  • smör att steka i
  • salt och malen vitpeppar
  • 1,5 dl vatten

Du behöver också:

  • aluminiumfolie

Blomkålsmos:

  • 5,5 st blomkålshuvud
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 krm malen vitpeppar
  • 3 tsk smör

Gör så här

  1. Koka quinoan enligt anvisningen på paketet. Låt den svalna. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i svaojkålhuvudet och låt det koka i ca 10 minuter. Då kan du börja bryta loss de yttersta bladen från kålhuvudet. Lägg tillbaka det och koka en stund till, bryt bort blad och upprepa tills all kål är förvälld. Låt bladen rinna av och skär bort den grova bladnerven.
  2. Värm ugnen till 225°. Skala och hacka löken. Ansa och borsta chamoinjonerna. Hacka svampen fint. Fräs löken i smör och låt den bli gyllengul och mjuk. Det tar ca 7 minuter. Låt löken svalna. Fräs svampen. Rör ner quinoa, lök oh svamp i färsen. Krydda med salt och peppar.
  3. Smörj en ugnssäker form. Fördela fyllningen i kålbladen och rulla till små paket. Lägg dem tätt i formen med skarven neråt. Slå på vattnet och ställ formen i ugnen i ca 1 timme. Passa så att vattnet inte kokar bort. Efter halva tiden brukar dolmarna ha fått fin färg och kan steka klart under folie.
  4. Ansa blomkålen och bryt den i buketter. Koka blomkålen mjuk i lättsaltat vatten. Ta upp med hålslev och lägg över i en bunke. Mixa blomkålen med smör, salt och peppar till ett jämnt mos. Eventuellt kan lite av kokvattnet behöva tillsättas för att moset inte ska bli för hårt. Servera moset till kåldolmarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept