Salamipizza på dinkelmjöl

Hemlagad pizza är inte dumt, speciellt inte med pålägg som salami. Gör den lite nyttigare som här med dinkelmjöl.

21 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

Deg:

  • 3 dl vatten
  • 0,5 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:

  • 1 förpackning krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm malen svartpeppar
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta

Fyllning:

  • 6 dl riven ost
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st tomater
  • 200 g salami
  • eventuellt: torkad oregano

Du behöver också:

  • bakplåtspapper

Gör så här

  1. Deg: Blanda samman mjöl och salt. Ljumma vattnet till 37°, fingerljummet. Smula i jästen i lite av vattnet och lös jästen. Tillsätt resten av vattnet blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 250-275°. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Pressa ner vitlöken och rör om.
  3. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor. (Bre kesellan på pizzan.) Lägg på tomatskivor. Strö över osten. Strö till sist över salamin. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept