Parmapizza med dinkelmjöl

En variant på nyttig pizza med dinkelmjöl är med parmaskinka som pålägg.

21 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

Deg:

  • 3 dl vatten
  • 0,5 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:

  • 1 förpackning krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm malen svartpeppar
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta

Fyllning:

  • 6 dl riven ost
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st tomater
  • 200 g parmaskinka
  • 50 g rucolablad
  • eventuellt: torkad oregano

Du behöver också:

  • bakplåtspapper

Gör så här

  1. Deg: Blanda samman mjöl och salt. Ljumma vattnet till 37°, fingerljummet. Smula i jästen i lite av vattnet och lös jästen. Tillsätt resten av vattnet blanda ner mjölet, lite i taget. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
  2. Värm ugnen till 250-275°. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda med tomatpuré, salt och svartpeppar. Låt sjuda på svag värme i ca 20 minuter. Pressa ner vitlöken och rör om.
  3. Förbered fyllningen. Ansa och skiva tomaterna och riv osten. Ansa och skölj rucolan.
  4. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor. (Bre kesellan på pizzan.) Lägg på tomatskivor. Strö över osten. Lägg till sista på parmaskinan. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg. Lägg på rucolabladen på den varma pizzan. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept