Amerikansk julkalkon

Amerikansk julkalkon
Foto: GI Viktkoll

Servera den goda fyllningen till kalkonen i separat skål. Klassiska tillbehör är creamed onions och kokta haricots verts. I Balansfasen kan du servera potatis till (2 st per person). I USA serverar man även cranberries, tranbär, till kalkonen.

4 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 st kalkon på minst 3 kg
  • 50 g smör
  • salt
  • malen vitpeppar

Fyllning:

  • 1 st lök
  • 30 g smör
  • salt
  • grovstött vitpeppar
  • 10 st stjälkar blekselleri
  • 2 dl kokt quinoa
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1,5 tsk stötta lagerblad

Gör så här

  1. Börja med fyllningen: Skala och hacka den gula löken. Ansa sellerin och skär den i tunna skivor. Fräs selleri och lök i smör. Krydda med timjan, lagerblad, salt och peppar. Blanda till sist ner quinoan.
  2. Bered kalkonen: Värm ugnen till 175°. Smält smöret. Gnid in kalkonen med salt och peppar. Fyll den med fyllningen. Lägg den på ett galler i en långpanna. Häll vatten i pannan och ställ in kalkonen i ugnen. Räkna med en stektid på ca 45 minuter per kilo. Börja med att steka ryggen, sedan sidorna, en i taget, och sist ovansidan. Pensla med smör mellan varven. Ta upp kalkonen och låt den vila i folie före servering.
  3. Laga till tillbehören och skär upp kalkonen före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept