GI Pizza

GI Pizza
Foto: Fredrik Sandin Carlson

En nyttigare pizza med fyllning av kyckling och härlig ost.

7 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

GI Viktkolls tomatsås:

  • 1 st förpackning krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm malen svartpeppar
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta

Deg:

  • 3 dl vatten
  • 0,5 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 krm torkad oregano eller basilika

Fyllning:

  • 150 g kycklingfile i bitar
  • Tomatssås
  • riven mozzarella
  • riven parmesan
  • kycklingfile
  • chili
  • pinjenötter
  • rucola

Gör så här

  1. Gör degen: Blanda samman mjöl och salt.
  2. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet.
  3. Blanda ner mjölet, lite i taget.
  4. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg.
  5. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Värm ugnen till 250-275°.
  7. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.
  8. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
  9. Förbered fyllningen: Ansa och skiva kycklingen, skär chilien i små bitar, tomaterna, och riv osten.
  10. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt.
  11. Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten, kyckling, chili och pinjenötter.
  12. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg.
  13. Strö över rucula och eventuellt över torkad oregano före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept