Köttbullar med julkrydda

Köttbullar med julkrydda
Foto: GI Viktkoll

GI-vänliga köttbullar med klassisk julig smak.

4 december 2008
Visa mer

Du behöver

Till ca 50 köttbullar behöver du:

  • 250 g fläskfärs
  • 250 g nötfärs
  • 1 st gul lök
  • st ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 krm malen kryddpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • smör eller rapsolja till stekning

Gör så här

  1. Skala den gula löken och hacka halva löken fint. Fräs löken i smör. Blanda färsen och löken. Riv resten av löken fint och rör ner den i smeten tillsammans med ägg, vatten, salt, peppar och ingefära.
  2. Rulla lagom stora bullar med vattensköljda händer. Köttbullar som inte ska frysas kan göras så små som ca 10-12 g/st. Lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila en liten stund (15-20 minuter).
  3. Bryn köttbullarna i omgångar i smör tills de får en jämn fin brun färg. Stek köttbullarna i omgångar i mycket matfett. Börja på hög värme. Skaka pannan då och då, så att köttbullarna får fin färg runt om. Sänk sedan värmen och låt köttbullarna bli genomstekta, 3-5 minuter. Stektiden beror på köttbullarnas storlek och färsens temperatur.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept