Medelhavssallad med citrusvinägrett

Medelhavssallad med citrusvinägrett
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Medelhavssallad med citrusvinägrett

17 ingredienser

Potatissallad är det perfekta grilltillbehöret: Lågt GI, lite kalorier, billigt och enkelt!

Hälsomotiv:
Retrograderad (nedkyld)potatis har extremt lågt GI och även lågt kaloriinnehåll. Små linser har gott nyttiga fibrer och antioxidanter.
Citrusvinegretten innehåller massor av C-vitaminer och nyttig olivolja. Även Vinägern i denna är GI-sänkande.

Ingredienser

portioner
  • 2 dl kokta linser, små
  • 250 g potatis, kokt
  • 50 g kapris
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 fänkål
  • 0,5 ask körsbärstomater
  • 50 g soltorkade tomater
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 25 g rucolasallad
  • 1,5 dl citrusvinegrette

Citrus Vinegrette:

  • 3 citroner, saft och skal
  • 3 limefrukter, saft och skal
  • 4 msk dijonsenap
  • 1 msk honung
  • 1 dl olivolja
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Dela potatisen i stora bitar.
  2. Skär rödlöken i tunna ringar. Finstrimla hela fänkålen.
  3. Blanda alla ingredienser med vinegretten i en skål. Vänd ner ruccolan.
  4. Toppa salladen med basilika.
  5. Citrus Vinegrette:
  6. Pressa saften ur citronerna och limen och riv skalet fint.
  7. Blanda med resten av ingredienserna utom olivoljan i en mixer.
  8. Häll sedan sakta ned oljan under mixning.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Häll upp på flaska.