Sejgryta med räkor

En härlig gryta är aldrig fel. Den här grytan är gjord med sej och räkor, en riktig västkustgryta.

21 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g sej
  • 500 g räkor med skal
  • 2 tsk rapsolja
  • 6 färska champinjoner
  • 2 tsk smör
  • 1 st tomat
  • 2 dl räkbuljong (från skalen)
  • 2 dl grädde
  • 1 dl créme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Tina sejen till hälften och skär i kuber. Skala räkorna och spara skalen. Lägg undan räkorna. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs räkskalen ½ minut. Slå på vatten så att det täcker och koka upp. Låt sjuda i knappt 10 minuter. Sila bort räkskalen och koka ihop buljongen till 2 dl. Ställ åt sidan.
  2. Borsta champinjonerna och skär dem i kvartar. Skär tomaten i klyftor. Hacka dillen. Lägg svampen i kall stekpanna och hetta upp. Låt vattnet koka bort ur svampen. Lägg då i smöret och låt svampen fräsa en stund. Koka upp räkbuljongen och lägg i fisktärningarna. Låt dem sjuda på medelvärme tills de är vita rakt igenom och genomkokta. Ta upp fisktärningarna.
  3. Rör ner grädde och créme fraiche i räkbuljongen. Tillsätt svamp och fisktärningar och koka upp. Smaka av om du behöver salta grytan. Blanda sist ner dill och räkor och hetta upp. Grytan ska inte koka, då blir räkorna sega. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept