Ostbricka med fikonmarmelad och dinkelbröd

Osten bör stå i rumstemperatur några timmar före servering. Både dessertostar och hårdostar är bra att äta ur GI-synpunkt. Av fikonmarmeladen går det åt någon matsked per person. Det som blir över, går utmärkt att frysa in i portionsförpackningar. Fikonmarmeladen ska göras dagen innan den ska ätas, eftersom fikonen behöver dra över natten.

På ostbrickan finns 3 olika ostar:
1. Sörmlands Ädel, mild krämig grönmögelost
2. Tilda, vitmögelost med liten syra
3. Di Stefano, gul hårdost med mild nötsmak
Förslag på likanade sorter, som man kan hitta i vanliga livsmedelsbutiker.
1. Saint Agur
2. Taleggio
3. Appenzeller

Servera gärna lite svarta och gröna oliver till ostbrickan.

22 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • Fikonmarmelad:
  • 500 g torkade fikon
  • 500 g råsocker
  • saften från 1 citron
  • 1 st vaniljstång

Dinkelbröd:

  • 50 g jäst
  • 1 liter vatten
  • 1 liter siktat dinkelmjöl
  • 1 liter rågmjöl
  • 3 tsk kummin
  • sesamfrön och flingsalt till utbakningen

Gör så här

  1. Skär fikonen i små bitar. Koka upp vatten i en kastrull och häll över kokande vatten tills det täcker. Låt stå svalt över natten och dra.
  2. Skär en skåra i vaniljstången och skrapa ut fröna. Häll i råsocker, citronsaft och vaniljfrön i fikonblandningen. Koka upp och koka ihop till önskad konsistens. Gör marmeladprovet, häll upp en tesked på en tallrik och dra med en sked ett spår igenom. Om spåret består är marmeladen klar. Koka annars lite till.
  3. Mixa med mixerstav så att alla bitar går sönder. Serveras till ostbricka.
  4. Dinkelbröd: Blanda degen, tillsätt mjölet allteftersom till knådbar konsistens. Låt jäsa 30 minuter.
  5. Kavla ut tunna kakor på bakplåtspapper, strö över sesamfrön och flingsalt, som kavlas ner lätt. Jäs i 20 minuter. Värm ugnen till 200°.
  6. Grädda kakorna 10- 15 minuter och låt svalna på galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept