Brunkål på GI-vis

Brunkål på GI-vis
Foto: Fredrik Sandin Carlsson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Brunkål på GI-vis

7 ingredienser

1h 30 min

En klassiker på julbordet som här är GI-korrekt.

Ingredienser

  • 1 vitkål
  • 2 msk smör
  • sötningsmedel, motsvarande 1 msk sirap
  • 1 msk ättika
  • 3 dl buljong
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Ansa och skölj kålen, dela huvudet i fyra klyftor och skär bort stocken. Skär kålen i grova strimlor.
  2. Smält matfettet i en järngryta eller annan tjockbottnad gryta. Fräs kålen och häll på sötningsmedlet.
  3. Tillsätt ättika och buljong och låt allt småkoka under lock tills kålen är mör och brun, 1–1.5 timme. Rör i grytan då och då så att kålen inte bränns vid.
  4. Spä om det behövs med lite buljong. Krydda med salt och vitpeppar.