Ättiksgurka á la GI

15 min
Ättiksgurka á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

Det är inte alls svårt att lägga in egen gurka, men man behöver en gnutta tålamod för det tar 3 veckor innan man kan njuta av den.

8 september 2008
Visa mer
15 min

Du behöver

  • 1 kg slanggurka
  • 1,5 msk salt

Lag:

  • 5 dl vatten
  • 1,5 dl ättikssprit (12%)
  • sötningsmedel motsvarande 2 msk socker

Kryddning och garnityr:

  • 2 krm gula senspasfrön
  • 4 dillkronor
  • 0,5 röd paprika

Gör så här

  1. Dag 1: Skölj och skala gurkorna.
  2. Dela dem på längden och skrapa ut kärnorna. Skiva dem i 2 centimeters bitar och lägg dem på en tallrik eller en bricka.
  3. Strö över saltet och blanda väl. Lägg en tallrik som tyngd och låt stå över natten i kylskåp.
  4. Dag 2: Häll av vätskan som runnit ur gurkan. Ansa paprikan och skär i strimlor.
  5. Varva gurka, senapsfrön, dill och paprika i en väl rengjord och uppvärmd glasburk.
  6. Blanda samman vatten, ättiksprit och socker till lagen. Koka upp och häll den heta lagen över gurkan. Låt svalna och kyl sedan.
  7. Efter 3 veckor: Nu är gurkan klar att serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept