Skinkpizza med dinkelmjöl

En enkel och god pizza med hemmalagad tomatsås. Pizzan är god både varm och kall och är perfekt att ta med sig i bitar på picknicken.

19 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

Deg:

  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 0,5 pkt jäst
  • 2 tsk salt
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 2 krm torkad oregano eller basilika

Tomatsås:

  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 krm malen svartpeppar
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 st vitlöksklyfta

Fyllning:

  • 6 msk riven ost
  • 2 krm vitlöksklyftor
  • 2 st tomater
  • 200 g kokt skinka
  • 1 msk torkad oregano

Gör så här

  1. Gör degen: Blanda samman mjöl och salt. Måtta upp hälften av det ljumma vattnet i en bunke och smula i jästen. Rör om tills jästen har löst sig och tillsätt därefter resten av vattnet. Blanda ner mjölet, lite i taget.
  2. Arbeta kraftigt och länge, 5 minuter i maskin eller 10 för hand, till en slät och ganska lös deg. Tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Låt jäsa i 30 minuter.
  3. Värm ugnen till 250-275°. Laga tomatsåsen genom att hälla tomatkrosset i en kastrull och koka upp. Krydda den med tomatpuré, salt och svartpeppar.
  4. Låt tomatsåsen sjuda på svag värme i cirka 20 minuter. Pressa då ner vitlöken och rör om.
  5. Förbered fyllningen: Ansa och skiva tomaterna, strimla skinkan och riv osten.
  6. Knåda degen lätt. Kavla ut den direkt på papper till en stor pizza eller till 4 portionspizzor och lägg på en bakplåt. Bre på tomatsås och lägg på tomatskivorna. Strö över osten och till sist skinkan.
  7. Grädda i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Pizzan ska börja "bubbla" och få vacker färg. Strö eventuellt över torkad oregano före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept