Fullkornsbröd med dinkel

2h 5 min
2h 5 min

Du behöver

Till 4 limpor:

  • 2 paket jäst
  • 13 dl vatten, 37 °
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl ättika, äppelcidervinäger eller annan ingrediens med syra
  • ev 1 dl solroskärnor, hela, kokta dinkelkorn eller nötter
  • 2,2 l dinkel fullkornsmjöl
  • 4 st avlånga limpformar

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader och häll det över jästen. Rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt salt, olja, ättika och eventuella frön, blanda samman allt.
  3. Ta undan lite mjöl till utbakningen och tillsätt resten, lite i taget. Arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen väl, cirka 10 minuter för hand eller 5 minuter i maskin, så att glutenet kan frigöras.
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter. Sätt under tiden ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar.
  5. Häll upp degen och dela den i 4 lika stora delar och lägg dem i formarna. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter.
  7. Ta ut bröden och låt svalna inlindade i en bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept