Filmjölkslimpa á la GI

9h 5 min
Filmjölkslimpa á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Om man bortser från blötläggningen av dinkelkornen, är det här ett turbosnabbt och saftigt bröd!

6 mars 2009
9h 5 min

Du behöver

Till 2 bröd behöver du:

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • olja till formen

Eventuell smaksättning:

  • 1 dl hackade torkade aprikoser eller
  • 1 dl hackad färsk spenat eller
  • 1 dl hackade nötter

Gör så här

  1. Blötlägg de hela dinkelkornen över natten, eller i 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dinkelkornen rinna av ordentligt.
  2. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja.
  3. Stöt linfröna i mortel. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  4. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen.
  5. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan för hård.
  6. Låt brödet svalna under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept