Filmjölkslimpa á la GI

9h 5 min
Filmjölkslimpa á la GI
Foto: Fredrik Sandin Carlson

Om man bortser från blötläggningen av dinkelkornen, är det här ett turbosnabbt och saftigt bröd!

6 mars 2009
Visa mer
9h 5 min

Du behöver

Till 2 bröd behöver du:

  • 3,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 4 dl fullkornsdinkelmjöl
  • 2 dl hela dinkelkorn
  • 0,5 dl linfrö
  • 1,5 dl sojamjöl
  • 1,5 dl fiberhavregryn
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 msk bikarbonat
  • 1 liter filmjölk
  • olja till formen

Eventuell smaksättning:

  • 1 dl hackade torkade aprikoser eller
  • 1 dl hackad färsk spenat eller
  • 1 dl hackade nötter

Gör så här

  1. Blötlägg de hela dinkelkornen över natten, eller i 8 timmar. Häll av blötläggningsvattnet och låt dinkelkornen rinna av ordentligt.
  2. Värm ugnen till 175°. Smörj formarna med olja.
  3. Stöt linfröna i mortel. Blanda samman dinkelmjöl, linfrö, sojamjöl, havregryn, salt och bikarbonat i en stor bunke.
  4. Rör ner filmjölken, lite i taget, till en jämn smet. Rör till sist ner dinkelkornen.
  5. Häll smeten i bakformarna och grädda brödet på nedersta falsen i ugnen i 45-60 minuter. Lägg bakplåtspapper över efter halva gräddningstiden, så att brödet inte blir för mörkt och ytan för hård.
  6. Låt brödet svalna under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept