Lussebullar

Lussebullen är väll ändå julens bulle. Den goda och fluffiga bullen med smak av saffran.

Dagens GI-tips:
Ät rikligt med frukt och grönsaker, har relativt lågt GI och mycket lågt GB. Innehåller vattenlösliga fibrer och sänker GI.

17 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 75 g smör
  • 0,5 liter sojamjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesella 1%
  • 1 g saffran (2 paket)
  • sötningsmedel motsvarande 2 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,7 liter siktat dinkelmjöl+ till utbakning
  • 1 st ägg till pensling

Till dekoration:

  • torkade aprikoser i bitar

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke. Värm sojamjölken och oljan fingervarmt och häll det över jästen. Lös saffranet i degspadet och tillsätt kesella. Blanda mjölet med sötningsmedel och salt. Häll i mjölblandningen och arbeta degen blank och smidig tills den släpper från bunkens kanter. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
  2. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta eventuellt in mera mjöl. Baka ut den till ca 30 kusar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
  3. Hacka aprikoserna i mindre bitar. Pensla saffransbröden med uppvispat ägg och dekorera med aprikosbitar. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept