GI-Saffranskaka

GI-Saffranskaka
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Jul

En saftig och solgul GI-kaka som doftar underbart.

8 december 2009
Visa mer
55 min

Du behöver

  • 50 g smör
  • 1,25 dl mjölk
  • 2 ägg
  • sötningsmedel motsvarande 1.20 deciliter socker (läs på förpackningen)
  • 1,2 dl siktat dinkelmjöl
  • 1,2 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 0,5 dl hackad sötmandel
  • 1,5 dl sesamfrö till formen
  • 2 msk smör till formen

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Smörj och bröa en form med sesamfrö. Koka upp en kastrull med vatten och skålla, skala och hacka sötmandeln grovt.
  2. Smält fettet i en kastrull och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Blanda i mjölkblandningen och tillsätt saffran. Rör ihop mjölet och bakpulvret för sig och tillsätt sedan i smeten. Rör till jämn konsistens och häll smeten i formen.
  3. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter. Låt den svalna en stund i formen och stjälp sedan upp den.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept