GI-lussebullar

GI-lussebullar
Foto: GI Viktkoll
GI Viktkoll
GI Viktkoll

GI-lussebullar

10 ingredienser

Visst går det att baka saffransbröd med GI- vänliga ingredienser. De här lussebullarna får medel i GI-värde.

Receptet räcker till c.a 30 lussebullar.

Ingredienser

Till ca 30 st behöver du:

  • 100 g smör
  • 0,5 l sojadryck
  • 50 g jäst
  • 250 g kesella 1 %
  • 1 g saffran [2 förp]
  • 2 tsk sötningsmedel, motsvarande 2 dl socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1,7 l siktat dinkelmjöl (+ till utbakning)
  • 1 ägg, till pensling

Till dekoration:

  • torkade aprikoser, i bitar

Gör så här

  1. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret, häll i sojamjölken och låt degväskan bli fingervarm. Häll den över jästen. Lös saffran i degspadet och tillsätt Kesella. Blanda mjölet med sötningsmedel och salt. Häll i mjölblandningen och arbeta degen en stund. Den ska inte bli lika kompakt som vanlig saffransdeg. Låt jäsa övertäckt i ca 40 min.
  2. Värm ugnen till 225°. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta eventuellt in mera mjöl. Baka ut den till ca 30 kusar. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta i ca 30 min.
  3. Hacka aprikoserna i mindre bitar. Pensla saffransbröden med uppvispat ägg och dekorera med aprikosbitar. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.