Chokladkaka med mandel

1

Du behöver

Kakbotten:

  • 75 g smör
  • 100 g mörk choklad, 70%
  • 3 st ägg
  • sötningsmedel motsvarande 2 dl socker
  • 1 st vaniljstång
  • 2 dl hackad sötmandel
  • 1,5 dl siktat dinkelmjöl

Till formen:

  • 2 tsk rapsolja
  • 0,5 dl sesamfrö

Du behöver också:

  • en kakform med löstagbar kant

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Skålla, skala och hacka all mandel grovt. Smält smöret. Bryt chokladen i mindre bitar och låt den smälta i smöret på ytterst låg värme. Ta av från värmen och låt svalna. Smörj och ?bröa? kakformen med sesamfrön. Dela vanijstången och skrapa ut fröna.
  2. Vispa sötningsmedel och ägg en smula pösigt. Rör ner vaniljfröna och den avsvalnade chokladen. Tillsätt 2 dl hackad mandel och allt mjöl, lite i taget.
  3. Häll smeten i formen och ställ in på nedersta falsen i ugnen. Grädda kakan i 15-20 minuter. Stjälp upp den och låt den kallna helt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept