Quornfärsspett med syrlig äppelsallad

Quornfärsspett med syrlig äppelsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Quornfärsspett med syrlig äppelsallad

15 ingredienser

45 min

Currysmakande GI-järpar med vitlökssmakande bröd och äppelsallad med citron.

Ingredienser

portioner
  • 800 g quornfärs
  • 3 ägg
  • 1 msk grön currypasta
  • 1 tsk salt
  • rapsolja

Syrlig äppelsallad:

  • 150 g salladsmix
  • 1 äpple
  • 1 citron
  • salt
  • malen svartpeppar

Till servering:

  • 4 skivor dinkelbröd
  • 30 g smör
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 dl matyoghurt (eller turkisk yoghurt)
  • grillspett, av trä

Gör så här

  1. Tina quornfärsen. Skölj och slunga salladen torr. Kärna ur äpplet och strimla det. Tvätta citronen, riv av skalet och pressa ut saften. Blanda samman äpple, citronskal och citronsaft.
  2. Vänd ner salladen, krydda med salt och peppar och ställ svalt till servering.
  3. Låt grillspetten ligga i blöt i vatten i minst 10 minuter. Vispa upp äggen i en kopp. Blanda färsen med äggen, currypastan och saltet.
  4. Forma färsen till avlånga järpar och trä upp på grillspetten. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek järparna ett par minuter på varje sida.
  5. Bre brödskivorna med smöret och krydda med vitlökspulvret. Hetta upp en stekpanna eller grillpanna och grilla bröden (använd lite matfett om stekpanna används). Servera spetten till salladen, brödet och yoghurten.