Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad

50 min
4
Ugnsbakad aubergine med quornfärsröra och grönsallad
Foto: Fredrik Sandin Carlsson

En fantastisk och vegetarisk GI-rätt som är riktigt matig. Trots de många ingredienserna är sen riktigt enkel att tillaga.

13 mars 2009
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 2 st auberginer
  • 1 dl riven ost
  • 2 tsk olivolja
  • 600 g quornfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st tomater
  • 3 msk rapsolja
  • 1 msk smör
  • salt
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen ingefära
  • 2 st ägg
  • 0,5 dl grovhackad persilja

Aubergineröra:

  • det urskrapade fruktköttet från auberginerna
  • 2 msk hackad färsk koriander
  • 0,5 tsk malen spiskummin
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt
  • peppar

Sallad:

  • 1 huvud grönsallad
  • 200 g bladspenat
  • 1 st röd paprika
  • parmesan

Vinegrette:

  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Värm ugnen till 225°. Klyv auberginerna i halvor. Skär dem med vass kniv på längden och bredden, så att fuktköttet blir rutigt. Pensla med olivolja och lägg i en smord, ugnssäker form. Baka auberginerna i ugnen i 20 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader.
  2. Ta ut auberginerna och skrapa ur lite av fruktköttet, så att fyllningen får plats. Lägg fruktköttet i en skål.
  3. Förbered salladen: Skala och hacka lökarna. Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i tomaterna. Låt de ligga i vattnet i en halv minut och sköljsedan i kallt vatten. Dra bort skalen och skär tomaterna i skivor. Hacka persiljan.
  4. Hetta upp oljan och smöret i en stekpanna. Fräs färsen, rör i lök och tomater. Krydda med salt, chilipulver, cayennepeppar och ingefära.
  5. Vispa upp äggen i en kopp och rör ner dem i färsen. Låt allt sjuda i 3-4 minuter till och rör sedan ner persiljan.
  6. Fyll aubergineskalen med quornfärsen och strö över osten. Gratinera i 10 minuter i ugnen eller tills rätten fått fin färg.
  7. Rör fruktköttet till en grov puré. Skala vitlöksklyftan. Rör ner spiskummin, pressad citron, olja och hackad färsk koriander i blandningen. Pressa ner vitlöken och blanda.
  8. Gör grönsalladen: Skölj salladsbladen och spenaten. Låt dem rinna av i durkslag. Lägg dem på ett stort fat. Skölj och skär paprikan i tärningar och lägg ovanpå salladsbladen.
  9. Gör vinegretten: Blanda samman vinäger och senap och rör ner oljan lite i taget. Krydda med salt och peppar. Droppa dressingen över salladen före servering och flaga över parmesan.
  10. Servera de fyllda auberginerna med röran och salladen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept