Kardemummabullar på GI vis

1h 32 min

Saftiga bullar med kardemumma- och smörfyllning. En kär gammal klassiker man aldrig tröttnar på. Den här varianten är lite snällare och innehåller sötningsmedel och dinkelmjöl istället vanligt socker och vetemjöl

- Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

17 december 2008
Visa mer
1h 32 min

Du behöver

  • 4,5 dl siktat dinkelmjöl
  • 2 dl sojamjöl
  • 1,5 dl rapsolja
  • 50 g jäst
  • 1 dl kall mjölk
  • 2 msk sötningsmedel
  • 30 st Bullformar

Fyllning:

  • 30 g mjukt smör
  • 1,5 msk sötningsmedel
  • 0,5 msk kardemummakärnor

Till dekoration:

  • 1 st uppvispat ägg till pensling
  • 0,5 dl hackad eller flagad mandel

Gör så här

  1. Häll dinkelmjölet i en bunke tillsammans med sojamjölet och sötningsmedlet. Rör ner oljan.
  2. Rör ut jästen i lite av den kalla mjölken. Tillsätt den och resten av mjölken och arbeta till en smidig deg. Det tar cirka 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand.
  3. Dela degen i två lika stora delar och kavla ut dessa till fyrkanter, 20x40 centimeter. Degen är smuligare än vanlig vetedeg och kan vara lite krångligare att kavla ut.
  4. Stöt kardemummakärnorna grovt i en mortel. Rör samman mjukt smör, sötningsmedel och kardemumma.
  5. Fördela fyllningen och bre ut på båda fyrkanterna. Rulla ihop, ganska tätt, till två rullar.
  6. Dela varje rulle i 15 bitar och fördela i 30 bullformar. Jäs till dubbel storlek under cirka 1 timme.
  7. Värm under tiden ugnen till 225 grader och ställ ut bullformarna på en ugnsplåt.
  8. När bullarna jäst klart, pensla dem med vispat ägg och strö över mandel. Grädda nederst i ugnen i cirka 7 minuter.
  9. Ta ut bullarna och låt dem kallna på galler under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept