GI Viktkolls midsommartårta

1h 30 min
12

Två saker är viktiga: var noga med att inte få för hög temperatur när du smälter chokladen och var noga med gräddningstiden. Om kakan fortfarande känns lös när du tar den ur ugnen är det som det ska. Den stelnar i kylen.

17 december 2008
Visa mer
1h 30 min
12

Du behöver

Till 1 kaka, 12 bitar:

  • 300 g mörk choklad, 70 %
  • 6 st ägg
  • 4 msk sötningsmedel
  • 0,5 dl kokande vatten
  • 2 msk frystorkat kaffepulver
  • 1,5 dl hackade pecan- eller valnötter

Till formen:

  • en rund tårtform, ca 20 cm i diameter
  • smör
  • 1 dl kokosflingor

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smöra formen och täck sen kanterna med kokosflingorna.
  3. Dela äggen och lägg äggulorna i en bunke och vitorna i en annan. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Ställ dem kallt så länge.
  4. Hacka nötterna.
  5. Koka upp vattnet och rör ut kaffepulvret i det.
  6. Smält chokladen i en skål ovanför ett vattenbad. Rör om och rör sen ner chokladen i gulorna tillsammans med kaffet. Smeten ska vara tjock och blank.
  7. Vänd ner smeten i äggvitorna, tillsätt sötningsmedel och nötter och blanda väl.
  8. Häll smeten i den smorda formen och baka i 10 minuter, inte mer, på nedersta falsen i ugnen.
  9. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kyl minst en timme. Stjälp upp kakan och servera den tillsammans med vispad grädde och färska bär.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept