Hjorttournedos med ädelostsås och ugnsbakade rotfrukter

4

Du behöver

Till 4 personer behöver du:

  • 800 g hjortfilé
  • 8 baconskivor
  • malen vitpeppar
  • smör till stekning

Ädelostsås:

  • 4 dl crème fraiche
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 80 g ädelost
  • malen vitpeppar
  • Ugnsbakade rotfrukter:
  • 3 morötter
  • 2 palsternackor
  • 30 g rotselleri
  • 3 potatisar
  • 1 röd paprika
  • 1 rödlök
  • salt och malen vitpeppar
  • malen svartpeppar
  • 2 tsk torkad timjan
  • 150 g feta
  • 15 svarta oliver
  • 2 msk olivolja

Du behöver också:

  • tandpetare

Till servering:

  • Kokt broccoli

Gör så här

  1. 1.
  2. Börja med att förbereda rotfrukterna. Värm ugnen till 225°. Skala morot, palsternacka, rotselleri och potatis. Skär rotfrukterna i mindre bitar. Smörj en ugnssäker form och lägg i rotfrukterna. Ringla olivoljan. Baka i ugnen i ca 15 minuter. Skala löken och skär den grovt. Ansa paprikan och tärna den grovt. Lägg löken och paprikan ovanpå rotfrukterna och krydda med salt, peppar och timjan. Baka i ytterligare 10 minuter. Skär fetaosten i tärningar. Lägg på fetaosten och baka i 5 minuter. Osten ska bara bli varm och mjuk. Strö över svarta oliver före servering.
  3. 2.
  4. Ädelostsås: Blanda samman créme fraiche och ädelost i en kastrull. Smula ner ädelosten. Koka upp och sänk värmen till svag värme. Rör om och låt osten smälta ordentligt. Krydda med vitpeppar. Oftast behövs inget salt alls, men det beror på ostens sälta, så smaka av innan du serverar.
  5. 3.
  6. Köttet: Skär köttet i 8 skivor. Linda en baconskiva runt varje bit och fäst med tandpetare. Krydda med vitpeppar. Bryn köttet hastigt i smör. Lägg skivorna i en smord ugnssäker form. Låt köttet steka färdigt i ugnen i ca 10 minuter. Servera med sås, rotfrukter och kokt broccoli.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept