Finska surdegskakor

Du behöver

Till 18 st behöver du:

  • Surdeg:
  • 5 dl ljummet vatten
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl rågkross
  • 1,5 msk honung

Rågdeg:

  • 1 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 2 msk baksirap
  • 5 dl grovt rågmjöl
  • 4 dl durumvetemjöl
  • lite rågmjöl till utbakning

Gör så här

  1. Dag 1:
  2. Rör ihop surdegen av vatten, rågmjöl, rågkross och honung. Täck med plastfilm. Ställ degen att jäsa på ett varmt ställe, i närheten av spisen eller ovanpå kylskåpet. När surdegen börjar bubbla och sprida en svagt syrlig doft är den klar.
  3. Dag 2:
  4. Rör ut jästen i 1 dl ljummet vatten. Rör ner i surdegen. Tillsätt också salt och sirap. Arbeta in mjölet. Arbeta kraftigt, minst 10 minuter för hand eller 5 minuter med maskin till en slät och ganska fast deg. Jäs övertäckt 1 timme.
  5. Ta upp på väl mjölat bakbord och knåda några kraftiga tag. Dela i 20 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till kakor, ca 12 cm i diameter. Kavla bara på ena sidan så jäser kakorna upp bättre.
  6. Värm ugnen till 225 °. Lägg kakorna på en plåt och täck med bakduk och låt jäsa i 20-30 minuter, medan ugnen blir varm. De har jäst färdigt när degen reser sig igen efter ett lätt tryck med pekfingret. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 15 minuter. Låt brödkakorna svalna under bakduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept