GI på grillen

GI på grillen

Försommar, sol och värme. Då åker grillarna fram i Sveriges avlånga land. Oavsett om du grillar på den avancerade gasolgrillen eller den lilla engångsgrillen behövs det många bra tips på snabb, lätt och GI-vänlig grillmat. Här kommer bästa tipsen för en grillkväll med familj och vänner.

Förberedelser
Förbered gärna en bönsallad i god tid och grilla resten av maten tillsammans med gästerna.

Bra grillmat
Köttfärsbiffar är bra grillmat. Finns det små barn med kanske man ska göra en färs som inte är så het i kryddningen. Barn har mycket känsligare smaklökar och uppskattar inte alltid vitlök eller chili i allt för stora mängder.

Vill du ha en lyxigare grillrätt kan du pröva att grilla marulk. Fisken är inte så fet, så att linda in den i bacon gör att den får fin smak och håller ihop bra under grillningen.

Grilla tillbehör och dessert
Grilla grönsakerna som ska vara tillbehör till huvudrätten och ta vara på grillglöden till dessertens läckra fruktspett.

Att tänka på när du grillar
- Lägg på tändvätska 10 minuter innan du tänder grillen.
- Tänd grillen 30 minuter innan du skall grilla.
- Köttet eller fisken lossnar oftast från grillen när den är klar, forcera inte.
- Överkrydda alltid. Mycket av kryddningen släpper i grillen.
- Variera med starka och milda tillbehör.
- Tvätta inte grillgallret med diskmedel utan använd stålborste och trasa.
- Lämna aldrig en glödande grill utan tillsyn. Släck elden med lock så elden kvävs.

Grilla med GI

Grillad frukt på spett

Svart bönsalsa

Magnus Viksten