Grillade räkspett

Grillade räkspett
Foto: Fredrik Sandin Carlson
GI Viktkoll
GI Viktkoll

Grillade räkspett

6 ingredienser

2h 11 min

Superenkelt att förbereda och tar bara några minuter på grillen. Räkorna kan marineras i god tid, ett par timmar är minimum.

Tamari är en fyllig, mörk sojasås som inte innehåller gluten. Finns att köpa i hälsokostaffärer.
Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök Naturskyddsföreningens hemsida.

Ingredienser

portioner
  • 800 g jätteräka, utan skal

Marinad:

  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk tamarisoja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 tsk chiliflakes
  • 0,25 g saffran [0,5 förp]

Gör så här

  1. Tina räkorna till hälften.
  2. Rör samman olja, soja, pressad vitlök, chiliflakes och saffran i en skål. Rör ner salt och peppar.
  3. Lägg i räkorna i marinaden och blanda om. Täck skålen och placera den kallt ett par timmar. Vänd räkorna några gånger under tiden.
  4. Lägg träspetten i blöt i 30 minuter. Trä upp räkorna på spetten och grilla dem i grillpanna, cirka 3 minuter på varje sida. Det går också bra att steka räkorna i en stekpanna.