GI Kladdkaka

GI Kladdkaka
Foto: Frida Wismar

Kladdkaka behöver inte vara onyttigt. Här hittar du en bra GI-variant som smakar underbart.

2 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 100 g smör eller margarin
  • 200 g mörk choklad
  • 3 st ägg
  • 2 msk ljus sirap
  • 0,5 dl strösocker eller rårörsocker
  • 0,5 dl dinkelmjöl
  • 150 g valnötter
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 teskedar vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl svarta sesamfrön till att bröa formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, socker, salt, vaniljpulver och valnötter i en skål.
  2. Smörj en form (gärna med löstagbar kant) om cirka 24 cm och ”bröa” den med svarta sesamfrön.
  3. Smält chokladen i vattenbad och rör i det smälta smöret samt tillsätt ägg och sirap. Vispa ej!
  4. Vänd snabbt ned smör-chokladsmeten i den torra bunken och rör om försiktigt.
  5. Häll i smeten i formen och grädda i mitten av ugnen, ca 14-17 minuter.
  6. Håll koll på kakan, den är klar när smeten precis ”stannat”. Tag ut kakan från ugnen och kyl ned den direkt i frysen ca 20 minuter (då blir den lätt att skära upp och blir perfekt kladdig). Servera med lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept