Rensauté med messmörsås och rostade rotfrukter

Rensauté med messmörsås och rostade rotfrukter
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Rensauté med messmörsås och rostade rotfrukter

15 ingredienser

En rätt med norrländska smaker: ren, messmör, lingon och rotsaker.

Se recept på Leif Mannerströms rödvinssås

Ingredienser

portioner
  • 500 g reninnanlår, i tärningar
  • 2 dl rödvinssås

rostade rotfrukter

  • 2 morötter
  • 2 palsternackor
  • 12 mandelpotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk strösocker
  • salt
  • peppar

Messmörsås

  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 dl kycklingbuljong
  • 1 msk messmör
  • 2 dl lingon
  • 2 msk strösocker

Till servering

  • färsk bladpersilja, strimlad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Blanda med
  2. olja, socker, salt och peppar. Rosta i ugnen ca 35 minuter.
  3. 2. Koka ihop crème fraiche och kycklingbuljong. Vispa i mese och smaka
  4. av med salt.
  5. Blanda lingon och socker. Rör försiktigt så att sockret löser sig, men
  6. akta så att bären inte går sönder för mycket.
  7. Bryn renköttet runtom i en stekpanna. Häll över rödvinssåsen när
  8. köttet fått färg. Låt koka i ca 3 minuter.
  9. Servera genast med rotfrukter,
  10. messmörsås, lingon och lite strimlad persilja.