Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök

Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Rådjursytterfilé med kantareller och friterad lök

18 ingredienser

En mycket traditionell rätt som också kan göras på hjort eller ren. Man steker filéerna, skär upp dem och serverar med säsongens tillbehör som äpplen, svamp, salladslök och små potatisar. Friterad lök blir knaprig och god till rådjursfiléns mjuka konsistens.

Ingredienser

portioner
  • 4 rådjursytterfiléer (à 150 g)
  • smör, till stekning
  • 600 g potatis (små)
  • 2 fasta syrliga äpple
  • 6 salladslökar
  • 600 g små, färska kantareller alt. trattkantareller

Friterad lök

  • olja, till fritering
  • 2 gula lökar
  • 2 dl siktat ströbröd
  • salt
  • peppar
  • 1,5 dl vinägrett
  • 2 tsk honung

vinägrett

  • 2 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala potatisen grovt och stek den i lite olja i
  2. ugnen i 40 min.
  3. Salta och peppra ytterfiléerna och bryn dem hastigt i smör i en het
  4. panna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 125° och sätt in köttet.
  6. Stek till 58° innertemperatur,
  7. ca 15 min.
  8. Skala, kärna ur och tärna äpplena, skiva salladslöken. Rensa kantarellerna
  9. och stek dem i smör.
  10. Tillsätt äppeltärningar och salladslök mot
  11. slutet av stekningen.
  12. Hetta upp friteringsoljan till 175°. Skala och skär löken i ganska tunna
  13. ringar.
  14. Vänd ringarna i ströbröd (om det fäster dåligt kan man först
  15. doppa dem i lätt uppvispad äggvita blandad med vatten).
  16. Fritera tills
  17. löken är gyllenbrun och tag upp med hålslev.
  18. Skiva det färdigstekta köttet i längsgående skivor.
  19. Lägg upp den
  20. ugnsstekta potatisen på tallrikar, lägg på kött och strö över lite kantarellblandning.
  21. Ringla över vinägrett och toppa med den friterade löken.
  22. Vinägrett: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.