Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri

Rådjursmedaljonger med gräddkokt purjolök och friterad selleri
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Ett väldigt gott vilttillbehör är purjolök och grädde som kokas ner i en stor panna, med friterad selleri som kontrast. Knaprigt och krispigt ihop med det krämiga. Medaljonger går att göra av rådjurets alla bakre delar, ytterfilén, innerfilén, rostbiffen och innanlåret – alla är lika möra.

3 september 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 st rådjursmedaljonger à 70 g, uppbundna
  • salt och peppar

Gräddkokt purjolök

  • 1 st stor purjolök
  • smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • salt och peppar

Rödvinssmörsås

  • 1 msk strösocker
  • 2 dl rött vin
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 200 g kallt smör

Friterad selleri

  • 100 g rotselleri
  • olja till fritering

Gör så här

  1. Tvätta purjon och skär den i ½ cm långa bitar. Fräs den i lite smör.
  2. Koka upp grädden och häll den över purjon, låt koka ihop något. Smaka av med salt och peppar.
  3. Smält sockret till såsen i en kastrull så att det blir mörkbrunt, häll på vin och vinäger. Koka ihop så att en tredjedel återstår.
  4. Skär smöret i kuber och vispa ner några bitar i taget. Såsen får inte koka, då skär den sig.
  5. Skär sellerin i mycket tunna strimlor. Hetta upp oljan i en kastrull och fritera sellerin tills den har fått fin färg.
  6. Det går snabbt på slutet så var vaksam. Lyft upp den och låt rinna av på hushållspapper.
  7. Salta och peppra köttet och grilla det på grillpanna eller utegrill på båda sidor, 3–4 minuter på varje sida.
  8. Värm purjolöken och såsen försiktigt. Servera med den friterade sellerin till rådjursmedaljongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept