Kaninconfit på potatisbädd med nässelsås

Kaninconfit på potatisbädd med nässelsås
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Kaninconfit på potatisbädd med nässelsås

17 ingredienser

Det här är en variant på ankconfit, fast på ett mycket magrare kött. Jag gillar att confitsteka kött, och kanin passar bra också till det. Har man nässelsoppa över kan det här vara en god anledning att äntligen pröva kanin. Den kan också ätas kall eller ljummen med potatissallad och en sås på nässlorna.

Ingredienser

portioner
  • 2 kaninlår

Saltlake, 5 %

  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 8 klyftor vitlök, med skal
  • 10 kvistar timjan
  • 1 rosmarinkvist
  • 1 l olivolja

Nässelsås

  • 60 g nässlor
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 2 potatisar
  • 5 dl ljus viltfond
  • salt
  • peppar

potatis

  • 12 potatisar, kokta
  • olivolja

Gör så här

  1. Lägg kanindelarna i saltlaken och låt ligga över natten.
  2. Sätt ugnen på 100°. Krossa vitlöksklyftorna. Lägg köttet i en ugnssäker
  3. form med kryddorna och vitlöken.
  4. Häll på olja så att det täcker. Sätt
  5. in i ugnen 1 ½–2 timmar, tills köttet nästan lossnar från benen.
  6. Gör såsen under tiden kaninen är i ugnen. Blanchera nässlorna
  7. hastigt i lättsaltat vatten och krama ur dem.
  8. Skala och
  9. finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i smör.
  10. Skala och skiva
  11. potatisarna och lägg i dem. Slå på fonden och koka ned tills ca 1 dl återstår.
  12. Lägg i nässlorna och mixa. Smaka av med salt och peppar.
  13. Späd med lite mer fond om såsen skulle bli för tjock.
  14. Skiva de kokta potatisarna och stek dem i olivolja, håll dem varma.
  15. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna så att det får fin färg.
  16. Lägg
  17. potatis på tallriken och fördela köttet ovanpå. Servera med nässelsås.