Kaninconfit på potatisbädd med nässelsås

Kaninconfit på potatisbädd med nässelsås
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Det här är en variant på ankconfit, fast på ett mycket magrare kött. Jag gillar att confitsteka kött, och kanin passar bra också till det. Har man nässelsoppa över kan det här vara en god anledning att äntligen pröva kanin. Den kan också ätas kall eller ljummen med potatissallad och en sås på nässlorna.

2 september 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st kaninlår

Saltlake, 5 %

  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 8 st vitlöksklyftor med skal
  • 10 st timjankvistar
  • 1 st rosmarinkvist
  • 1 l olivolja

Nässelsås

  • 60 g nässlor
  • 1 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 2 st potatisar
  • 5 dl ljus viltfond
  • salt och peppar

Potatis

  • 12 st kokta potatisar
  • olivolja

Gör så här

  1. Lägg kanindelarna i saltlaken och låt ligga över natten.
  2. Sätt ugnen på 100°. Krossa vitlöksklyftorna. Lägg köttet i en ugnssäker form med kryddorna och vitlöken.
  3. Häll på olja så att det täcker. Sätt in i ugnen 1 ½–2 timmar, tills köttet nästan lossnar från benen.
  4. Gör såsen under tiden kaninen är i ugnen. Blanchera nässlorna hastigt i lättsaltat vatten och krama ur dem.
  5. Skala och finhacka schalottenlök och vitlök och fräs i smör.
  6. Skala och skiva potatisarna och lägg i dem. Slå på fonden och koka ned tills ca 1 dl återstår.
  7. Lägg i nässlorna och mixa. Smaka av med salt och peppar.
  8. Späd med lite mer fond om såsen skulle bli för tjock.
  9. Skiva de kokta potatisarna och stek dem i olivolja, håll dem varma.
  10. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna så att det får fin färg.
  11. Lägg potatis på tallriken och fördela köttet ovanpå. Servera med nässelsås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept