Hare med yorkshirepudding

Hare med yorkshirepudding
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Jag har jobbat i England och tycker det är gott att ibland suga upp såsen med ett degskal, som en steak & kidney pie, i stället för med ris eller potatis. Bakdelen av haren är upprullad med späck runt om för att bli saftig och snygg att skära upp.

21 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st harstekar
  • 2 st stora tunna späckskivor
  • 1 st morot
  • 1 st lök
  • 0,5 st purjolök
  • 3 dl rött vin
  • vatten
  • steksnöre
  • salt och peppar

Yorkshirepudding

  • 2 st ägg
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • salt
  • 2 msk smör
  • valfria grönsaker
  • ev. maizena

Gör så här

  1. Bena ur harstekarna. Lägg dem mellan två plastark och banka ut dem ordentligt.
  2. Salta, peppra och lägg 1 späckskiva på varje. Rulla ihop och bind upp med steksnöre.
  3. Sätt ugnen på 175°. Skala och skiva morot och lök. Skiva purjolöken.
  4. Fräs harstekarna i lite matfett i en stekgryta. Ta upp stekarna och fräs grönsakerna.
  5. Lägg i stekarna igen och slå på vinet. Koka nästan torrt. Slå på vatten så att det täcker köttet till hälften och koka upp.
  6. Lägg på locket och ställ in i ugnen ca 1 ½ timme.
  7. Blanda ägg och mjölk.
  8. Vispa ner mjölet till en slät smet. Smaka av med lite salt och låt svälla i ca 30 minuter.
  9. Smält smöret och smörj 4 pajformar (10–12 cm i diameter).
  10. Fyll formarna nästan ända upp med smeten och grädda med haren de sista 20–25 minuterna i ugnen.
  11. Sila ner skyn från haren i en kastrull. Smaka av med salt och peppar och vispa i en klick smör.
  12. Red ev. av såsen om den är för tunn. Lägg upp 1 yorkshirepudding mitt på varje tallrik och lägg på grönsaker.
  13. Servera med 2 till 3 skivor kött per person och ringla över sås.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept