Fasanburgare med tomat- och rucolasallad

Fasanburgare med tomat- och rucolasallad
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Fasanburgare med tomat- och rucolasallad

18 ingredienser

Man skjuter fasan med rätt grova hagel och ofta på nära håll. Det blir mycket småbitar, och en färsbiff är ett bra sätt att ta hand om köttet. Garnityren är italienska, med blad-persilja och salvia, samt vår svenska parmesan: Västerbotten. Receptet kan tillämpas på exempelvis kanin, orre och tjäder.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fasankött, av lår eller ytterlår
  • 1 äggvita
  • 1 msk färsk bladpersilja, hackad
  • 1 msk salvia, hackad
  • 1 msk timjan, hackad
  • 1 tsk chilipeppar

Tomatsallad

  • 1 ask körsbärstomater
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 limefrukt, saften av
  • 2 msk färsk bladpersilja, finskuren
  • salt
  • svartpeppar

Rucolasallad

  • 1 ask rucolasallad
  • 1 förp bacon
  • 2 skivor vitt bröd
  • 50 g Västerbottensost
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 limefrukt, saften av

Gör så här

  1. Putsa och tärna fasanköttet fint (det är enklast om köttet är en aning fryst). Tillsätt salt, en äggvita och därefter örterna samt chilipepparn. Låt stå i kylskåpet ca 1 timme så att köttet får en bättre bindning.
  2. Forma fyra burgare och lägg dem försiktigt på en ej för het grill och grilla ca 3-4 minuter på varje sida. Servera burgarna med tomat- och rucolasallad.
  3. Tomatsallad: Dela körsbärstomaterna och lägg dem i en skål.
  4. Blanda oljan och limesaften. Häll blandningen över tomaterna, blanda i persilja och smaka av med salt och peppar.
  5. Rucolasallad: Lägg rucolasalladen i kallt vatten en halvtimme. Kör den om möjligt i salladsslunga och lägg den sedan i en bunke.
  6. Tärna och stek baconet knaprigt, lägg det sedan på hushållspapper så att du blir av med stekfettet.
  7. Skär bort kanterna på brödet och skär det sedan i tärningar. Rosta brödtärningarna i ugnen i 200 grader så att de blir gyllenbruna.
  8. Tärna osten. Blanda sallad, bacon, ost och brödtärningar.
  9. Vispa ihop olja och limesaft, smaka av med salt och peppar och blanda med salladen.