Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon

Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon
Foto: Lars Paulsson
4

Du behöver

Rulader

  • 600 g älgkött, ytterlår
  • 150 g späck
  • 2 st saltgurkor
  • 1 st gul lök
  • smör
  • 2 st persiljekvistar
  • tandpetare
  • 1 st gul lök
  • 2 st morötter
  • 1 bit rotselleri (100 g)
  • smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl rödvin
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 st lagerblad
  • 4 krm timjan
  • 4 dl mörk viltfond
  • salt och peppar

Till servering

  • potatispuré
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär älgköttet i tunna skivor och banka ut det mellan t.ex. plastfolie.
  2. Skär späcket i ca 1 cm tjocka stavar. Skär saltgurkan i tunna stavar. Skala och skiva löken.
  3. Fräs den mjuk i smör. Fördela späck, saltgurka, lök och persilja på köttet.
  4. Rulla ihop till rulader och fäst med tandpetare. Glöm ej att ta bort tandpetarna innan servering.
  5. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och selleri i småbitar.
  6. Fräs grönsakerna i en gryta på låg värme några minuter. Pudra över mjöl.
  7. Bryn ruladerna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i grytan.
  8. Vispa ur stekpannan med rödvin och vatten. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan.
  9. Låt koka upp och slå skyn över ruladerna.
  10. Tillsätt fonden och rör om. Lägg på lock och ställ in grytan i ugnen.
  11. Låt koka sakta i ca 1 timme eller tills ruladerna känns möra. Sila av fonden, red den med arrowrot utrört i vatten.
  12. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka ruladerna och ge ett uppkok. Salta och peppra.
  13. Servera med potatispuré och rårörda lingon.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept