Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon

Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Älgrulader med potatispuré och rårörda lingon

22 ingredienser

Har du kommit över en bit älg men vet inte vad du ska göra med den? Prova att tillaga älgrulader och servera med rårörda lingon och potatispuré.

Klicka här för att komma till Klötzkes recept på potatispuré.

Ingredienser

portioner

Rulader

  • 600 g älgytterlår
  • 150 g späck
  • 2 saltgurkor
  • 1 gul lök
  • smör
  • 2 kvistar persilja
  • tandpetare
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri [100 g]
  • smör
  • 1 tsk vetemjöl
  • 2 dl rött vin
  • 6 dl vatten
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 lagerblad
  • 4 krm timjan
  • 4 dl mörk viltfond
  • salt
  • peppar

Till servering

  • potatispuré
  • rårörda lingon

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Skär älgköttet i tunna skivor och banka ut det
  2. mellan t.ex. plastfolie.
  3. Skär späcket i ca 1 cm tjocka stavar. Skär saltgurkan
  4. i tunna stavar. Skala och skiva löken.
  5. Fräs den mjuk i smör. Fördela
  6. späck, saltgurka, lök och persilja på köttet.
  7. Rulla ihop till rulader och fäst
  8. med tandpetare. Glöm ej att ta bort tandpetarna innan servering.
  9. Skala och hacka löken. Skala och skär morötter och selleri i småbitar.
  10. Fräs grönsakerna i en gryta på låg värme några minuter. Pudra över mjöl.
  11. Bryn ruladerna i smör i en stekpanna. Salta och peppra. Lägg över i
  12. grytan.
  13. Vispa ur stekpannan med rödvin och vatten. Tillsätt tomatpuré,
  14. lagerblad och timjan.
  15. Låt koka upp och slå skyn över ruladerna.
  16. Tillsätt
  17. fonden och rör om. Lägg på lock och ställ in grytan i ugnen.
  18. Låt koka
  19. sakta i ca 1 timme eller tills ruladerna känns möra. Sila av fonden, red
  20. den med arrowrot utrört i vatten.
  21. Smaka av med salt och peppar. Lägg
  22. tillbaka ruladerna och ge ett uppkok. Salta och peppra.
  23. Servera med
  24. potatispuré och rårörda lingon.