Te-rökt anka med sötsyrlig gulbeta

Te-rökt anka med sötsyrlig gulbeta
Foto: TV4
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Te-rökt anka med sötsyrlig gulbeta

17 ingredienser

Gör som Gert Klötzke - laga anka med gulbeta.

Ingredienser

  • 2 ankbröst, ca vikt 150 g styck
  • rimlag
  • 2 l vatten
  • 112 g salt
  • 63 g strösocker
  • 21 g pink salt (är en blandning av salt 92,5 % och 6,5 % nitrit)
  • rökning
  • 2 dl långkornigt ris
  • 2 dl strösocker
  • 2 förp te t ex Earl grey
  • en gammal kastrull
  • sötsyrlig gulbeta
  • 1 gulbeta
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 dl äppelcidervinäger
  • 2 dl strösocker
  • potatismjöl, till redning

Gör så här

  1. Blanda vatten, salt, socker och pinksalt, rör tills saltet och sockret löser sig. Putsa ankan fri från senor men behåll skinnet. Lägg ankbrösten i saltlaken över natten.
  2. Blanda ris, socker och teet ur påsarna. Ta en tjockbottnad kastrull där 2 ankbröst kan ligga sidan om varandra. Lägg folie i botten av kastrullen. Häll risblandningen på folien till ett jämnt lager. Hitta en plåt, galler eller dyl. som får plats i kastrullen, och är ca 5 centimeter över rislagret. Placera ankbrösten på gallret. Ha ett lock och en fuktig handduk tillhands. Värm kastrullen så att det börjar ryka om risblandningen. Ha locket på, titta ibland, när kastrullen är fylld med rök, ta kastrullen från värmen och lägg en handduk över locket för att hjälpa till att allt är tätt. (Viktigt att locket är tätt, risblandningen håller nu kvar värmen). Låt kastrullen stå i 30 minuter med lock på.
  3. Sätt ugnen på 100 grader. Ta upp ankbrösten. Stek dem gyllene på skinnsidan. Sätt in ankbrösten i ugnen med en digitaltermometer. Tillaga tills innertemperatur är 60 grader. Låt ankbrösten svalna. Servera dem kallskurna i tunna skivor.
  4. Gulbetan:
  5. Koka upp socker och vinäger tillsammans med en chili. Låt sjuda i 2 minuter. Sila upp chilin. Tärna gulbetorna och koka dem mjuka i sockerlagen. Hacka chilin. När betorna är mjuka tar man upp dem och reder vätskan med lite potatismjöl utrört i lite vatten. Lägg tillbaka gulbetorna och den hackade chilin. Häll upp i en skål att svalna. Chutneyn klarar sig i en tät burk i kylen 4-5 dagar.