Rökt orrbröst med äppel- och sellerisallad

Rökt orrbröst med äppel- och sellerisallad
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Rökt orrbröst med äppel- och sellerisallad

22 ingredienser

Saltlake bstår av: 9 ½ dl vatten, 30 g salt, 20 g nitrit (köps på Apoteket).

För recept på Klötzkes Ljus fågelfond, klicka här.

Receptet ger 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 4 orrbröst utan skin
  • 1 l saltlake 5 %
  • 0,5 l fina alspån
  • 2 klyftor vitlök, delade
  • 1 kvist rosmarin
  • 20 enbär
  • 0,5 rotselleri
  • 2 äpplen
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2-3 msk ljus fågelfond, buljong (eller vatten)
  • 3 msk färsk pepparrot, riven
  • salt
  • peppar

Till garnering

  • friséesallad samt lite skott (eller rosésallad)
  • 1 dl vinägrett
  • 1 msk balsamvinäger

vinägrett

  • 2 msk vinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 msk olja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Lägg orrbrösten i saltlaken över natten. Ta upp köttet och torka av det
  2. med hushållspapper.
  3. Rulla orrbrösten i plastfilm och sedan i folie som en smällkaramell.
  4. Frys dem så att de är genomfrysta.
  5. Fyll en teflonstekpanna med alspånen. Blanda i vitlök som är delad,
  6. rosmarin samt enbär.
  7. Ta bort folien och plastfilmen från orrbrösten. Lägg fågelrullarna på
  8. ett galler i en kall ugn.
  9. 5. Ställ pannan med spånen på en het spisplatta tills det börjar ryka,
  10. sätt den sedan i ugnen och stäng luckan.
  11. Låt stå i ca 5 min i ugnen.
  12. Ju längre orrbrösten står i ugnen desto intensivare röksmak får de.
  13. Du kan naturligtvis göra detta i en abu-rök om du har en sådan att tillgå.
  14. Ta ut köttet och linda in det i folie igen så att det håller formen och
  15. stek färdigt i 100º i ugn till 58º innertemperatur. Låt kallna.
  16. Skala sellerin, skiva den tunt och strimla skivorna. Blanchera strimlorna
  17. genast i lättsaltat vatten.
  18. Spola dem kalla och låt vattnet rinna av ordentligt.
  19. Skala sedan äpplena och skiva dem.
  20. Strimla skivorna och blanda
  21. dem genast med sellerin så att de inte hinner bli bruna.
  22. Gör såsen genom
  23. att blanda ingredienserna ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  24. Vinägrett: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  25. Skiva upp köttet och lägg det på tallriken. Lägg lite av äppel- och
  26. sellerisalladen,
  27. vanlig sallad samt lite skott ovanpå köttet. Ringla över
  28. lite vinägrett samt balsamicovinäger.