Rökt orrbröst med äppel- och sellerisallad

Rökt orrbröst med äppel- och sellerisallad
Foto: Lars Paulsson

Du behöver

  • 4 st orrbröst utan skin
  • 1 l saltlake, 5 %
  • 0,5 l fina alspån
  • 2 st vitlöksklyftor, delade
  • 1 kvist rosmarin
  • 20 st enbär
  • 0,5 st rotselleri
  • 2 st äpplen
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2-3 msk ljus fågelfond, buljong eller vatten
  • 3 msk färsk riven pepparrot
  • salt och peppar

Till garnering

  • lite sallad som frisée eller rosé samt lite skott
  • 1 dl vinägrett
  • 1 msk balsamicovinäger

Vinägrett

  • 1 del vinäger
  • 1 del vatten
  • 1 del olja
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Lägg orrbrösten i saltlaken över natten. Ta upp köttet och torka av det med hushållspapper.
  2. Rulla orrbrösten i plastfilm och sedan i folie som en smällkaramell. Frys dem så att de är genomfrysta.
  3. Fyll en teflonstekpanna med alspånen. Blanda i vitlök som är delad, rosmarin samt enbär.
  4. Ta bort folien och plastfilmen från orrbrösten. Lägg fågelrullarna på ett galler i en kall ugn.
  5. 5. Ställ pannan med spånen på en het spisplatta tills det börjar ryka, sätt den sedan i ugnen och stäng luckan.
  6. Låt stå i ca 5 min i ugnen. Ju längre orrbrösten står i ugnen desto intensivare röksmak får de.
  7. Du kan naturligtvis göra detta i en abu-rök om du har en sådan att tillgå.
  8. Ta ut köttet och linda in det i folie igen så att det håller formen och stek färdigt i 100º i ugn till 58º innertemperatur. Låt kallna.
  9. Skala sellerin, skiva den tunt och strimla skivorna. Blanchera strimlorna genast i lättsaltat vatten.
  10. Spola dem kalla och låt vattnet rinna av ordentligt. Skala sedan äpplena och skiva dem.
  11. Strimla skivorna och blanda dem genast med sellerin så att de inte hinner bli bruna.
  12. Gör såsen genom att blanda ingredienserna ordentligt och smaka av med salt och peppar.
  13. Vinägrett: Blanda alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
  14. Skiva upp köttet och lägg det på tallriken. Lägg lite av äppel- och sellerisalladen, vanlig sallad samt lite skott ovanpå köttet. Ringla över lite vinägrett samt balsamicovinäger.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept