Glaserade revbensspjäll med kimchi på brysselkål

Glaserade revbensspjäll med kimchi på brysselkål
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Glaserade revbensspjäll med kimchi på brysselkål

16 ingredienser

5h 5 min

Revben ska koka länge och bli så möra att köttet lossnar lätt. Honungsglaserade tillsammans med en kimchi på brysselkål, blir de en mumsig julrätt.

Kimchi är en av de mest kända koreanska rätterna, mjölksyrade grönsaker som kryddas starkt med chilli, vitlök och ingefära. Ofta görs den på salladskål.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tjock rimmad fläsksida (revbensspjäll)
  • 2 l vatten
  • 3 lagerblad
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 chilifrukt
  • 1 msk ingefära, hackad
  • 3 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 5 hela nejlikor
  • 1 msk fänkålsfrö
  • 1 apelsin, skivad
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 0,5 dl honung
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 0,5 dl japansk soja

Gör så här

  1. Lägg revbensspjällen i en stor vid kastrull. Täck med vatten. Koka upp och skumma av.
  2. När vätskan är "klar" tillsätt alla kryddor, apelsin, grönsaker, honung, sirap och soja.
  3. Sjud revbenen i cirka 2 1/2 - 3 timmar.
  4. Ta upp revbenen och låt svalna.
  5. Sila vätskan från lagen och koka ner den till en sirapsliknande konsistens.
  6. Vid servering, sätt ugnen på 200 grader. Pensla revbenen med såsen och grilla dem i ugnen tills de får en gyllene och knaprig yta.
  7. Strimla brysselkålen fint och lägg i en skål. Strö över socker och salt. Låt kålen börja grava.
  8. Hacka upp chili fint och riv ingefäran. Blanda ner chili, ingefära, risvinäger och fisksås i kålen.
  9. Täck med plast och låt stå i rumstemperatur någon timme. Kålen håller sen ett par dagar i kylen.