Stuvad lake på savoykål och sidfläsk

Stuvad lake på savoykål och sidfläsk
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

En klassiker som ofta smaksätts med kryddpeppar. Jag har i stället gjort en fransk fisksås med vermouth och som garnityr har jag använt mig av savojkål, purjo och bacon, med strimlad citron och dill. Dessutom har jag tagit ur ryggbenet och bundit upp fisken som en tournedos med sitt fasta kött. Tänk på att laken definitivt är godast när vattnen är som kallast i december till mars.

2 september 2008
Visa mer
4

Du behöver

Lake

  • 1 st hel lake på 1½ kg
  • 100 g rotselleri
  • 15 cm purjolök
  • 1 st morot
  • 0,5 st citron
  • 1 msk salt

Noilly Prat-sås

  • 1 st schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 0,5 dl Noilly Prat
  • 1 dl buljong från fiskkoket
  • 1 dl vispgrädde
  • saft av ½ citron
  • salt och peppar

Savoykål och sidfläsk

  • 50 g rökt sidfläsk
  • 0,25 huvud savoykål
  • 15 cm purjolök
  • salt och peppar

Till servering

  • kokt potatis

Garnering

  • dill

Gör så här

  1. Flå och rensa laken. Tvätta noga och skär den sedan i 5–6 cm stora bitar.
  2. Skala och strimla rotselleri, purjolök och morot fint. Lägg allt i en kastrull. Häll på vatten och salt, och koka upp.
  3. Skiva citronen och lägg i den och laken. Sjud försiktigt i 12–15 minuter.
  4. Ta upp och håll varmt. Sila buljongen.
  5. Skala och hacka schalottenlöken till såsen och fräs den mjuk i lite smör i en kastrull utan att den tar färg. Slå på Noilly Prat och koka ner till hälften.
  6. Späd med buljong och grädde. Koka upp och reducera till hälften. Smaka av med salt och peppar samt lite pressad citron.
  7. Tärna och sautera fläsket. Strimla savoykålen och purjolöken och lägg ner i fläsket.
  8. Sautera försiktigt tills kålen är mjuk. Smaka av med salt och peppar.
  9. Servera laken med kålen samt Noilly Prat-såsen och kokt potatis. Toppa med dill.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept