Röding med sparris, pocherat ägg och ramslöksolja

Röding med sparris, pocherat ägg och ramslöksolja
Foto: Lars Paulsson
Från Skogens mat

Lyx kan ibland vara enkelt, som i den här eleganta rätten där man bygger ett litet torn av sparris, röding och pocherat ägg.

11 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st rödingfiléer (à 300 g)
  • 0,5 dl socker
  • 0,5 dl salt
  • 10 st vitpepparkorn, krossade
  • matolja
  • 100 g ramslök eller dill
  • 1,5 dl neutral olja
  • 4 st hönsägg
  • 1 l vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 0,5 msk salt
  • 12 st stjälkar grön sparris, lätt skalade och kokta
  • 1 st salladslök

Gör så här

  1. Putsa rödingen och dela den i 4 lika stora bitar. Blanda socker, salt och krossade vitpepparkorn.
  2. Gnid in rödingen ordentligt med kryddblandningen. Låt stå 20–30 minuter i rumstemperatur.
  3. Torka av fisken ordentligt. Häll lite olja i en ugnsfast form, lägg fisken i formen med skinnsidan upp.
  4. Sätt ugnen på grilleffekt. Ställ in fisken mitt i ugnen 4–8 minuter eller tills man lätt kan dra av skinnet. Fisken ska endast vara lätt ljummen.
  5. Värm upp oljan till 55° och mixa den med ramslöken till en slät sås. Smaka av med salt.
  6. Koka upp vatten, vinäger och salt. Knäck äggen i 4 koppar.
  7. Rör runt vattnet så att det bildas en virvel, häll försiktigt i ett ägg i taget med 10 sekunders mellanrum. Låt vattnet knappt sjuda.
  8. Låt äggen ligga i 4–5 minuter. Känn efter så att vitan är fast och gulan rinnande.
  9. Värm sparrisen i lite smör och vatten. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper. Lägg på tallriken.
  10. Toppa med fisken och det pocherade ägget. Garnera ägget med lite finstrimlad salladslök och ringla lite ramslöksolja på tallriken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept