Kokt gös med pepparrot och spenat i redd buljong

Från Skogens mat

Med gös kan man göra det mesta, och den är rätt fast i köttet, särskilt när man som här har rimmat den lite. Då blir den härlig i lamellerna. Receptet är italienskt med en fiskbuljong, och fisken bara skuren i bitar och kokad, serverad med färsk spenat och pepparrot ovanpå. Fiskbuljongen mixas med lite potatis och rätt mycket olivolja, som en soppa.

2 september 2008
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 st fjällade bitar gösfilé à 125–150 g, lagda i saltlake över natten
  • 2 st finhackade gula lökar
  • det vita av 1 purjolök, fint skivad
  • 4 st dillstjälkar
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 l vatten
  • 10 st vitpepparkorn
  • 3 msk smör

Saltlake 5 %

  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt

Buljong

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 0,5 paket bacon
  • 4 st mandelpotatisar, skivade
  • 4 dl fisk- eller grönsaksfond
  • 2 st lagerblad
  • 1 msk smör
  • 0,5 paket bacontärningar
  • 4 msk tärnade blancherade morötter
  • 2 msk tärnad stjälkselleri
  • 2 msk kokta korngryn
  • 8 skivor kokta gulbetor
  • 1 paket frusen bladspenat (ännu godare med färsk )
  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 4 cm skalad pepparrot
  • 0,5 dl bra olivolja

Gör så här

  1. Saltlake: Blanda vatten och salt. Vispa så att saltet löser sig ordentligt innan du lägger något i laken.
  2. Smält hälften av smöret till gösen i en kastrull utan att det får ta färg, tillsätt grönsakerna och låt dem fräsa med.
  3. Tillsätt vinet, koka ner tills det är nästan helt reducerat.
  4. Fyll på med vattnet och låt sjuda 20 minuter på svag värme. Sila av.
  5. Smörj en kastrull med smör, salta fisken och lägg ner den.
  6. Häll över den kokande buljongen och gör ett papperslock av bakplåtpapper med hål i mitten. Smörj det med lite olja eller smör.
  7. Lägg papperslocket ovanpå fisken och låt den sjuda i ca 10 minuter på svag värme.
  8. Ta upp fisken och håll den varm. Sila fonden och använd den till den redda buljongen.
  9. Skiva schalottenlöken och vitlöken fint samt finhacka baconet. Fräs löken och potatisen tillsammans med baconet och vitlöken i smöret utan att det får färg.
  10. Tillsätt fonden och låt koka upp. Tillsätt lagerbladen och låt potatisen sjuda tills den är mjuk.
  11. Ta upp lagerbladen och mixa allt i en mixer till en slät soppa, smaka av med salt och peppar. Skulle det bli för tjockt, späd med lite fond.
  12. Stek bacontärningarna och värm upp grönsakerna och korngrynen i lite vatten och smör.
  13. Fräs spenaten i lite smör tillsammans med löken.
  14. Fördela soppan i de 4 tallrikarna. Lägg i grönsaksblandningen och sedan fisken. Toppa med spenat och riven pepparrot. Ringla sedan olivolja i tallrikarna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept