Baconlindad gädda i folie

Baconlindad gädda i folie
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Baconlindad gädda i folie

10 ingredienser

Ett mycket enkelt recept. Det är viktigt att gäddan inte är för stor, då förlorar den något av sin fräschör. Börjar den komma upp över 1,5 kg blir den lite klumpig i smaken. En enkilos gädda får lätt plats på plåten, och benen släpper lättare från köttet på mindre gäddor, vilket är viktigt eftersom gäddan har rätt besvärliga ben. Baconlindningen ger rökton åt gäddans utpräglade smak, och lite fett behövs för det magra köttet. Receptet ger 6-8 portioner.

Ingredienser

  • 1 gädda [ca 1,5 kg, fjällad, rensad och urtagen]

saltlake 5 %

  • 9,5 dl vatten
  • 50 g salt
  • 2 citroner
  • 200 g dill
  • 4 schalottenlökar
  • 10-12 skivor bacon
  • smör
  • 1 stort folieark
  • salt

Gör så här

  1. Lägg gäddan i femprocentig saltlake i minst 6 timmar.
  2. Sätt ugnen på 200°. Salta fisken in- och utvändigt. Skär citronerna i
  3. skivor. Grovhacka dillen. Skala och skiva löken.
  4. Fyll gäddan med citron, dill och lök. Linda baconskivorna runt fisken.
  5. Gnid in foliearket med smör. Lägg fisken på arket och vik ihop till ett
  6. paket, se till att det är riktigt tätt. Stek i mitten av ugnen 30–35 minuter.