Currysoppa med majs, vildandstimbal och melonsalsa

1h 30 min
4
Från Nyhetsmorgon

Gert Klötzke bjuder på ett av sina recept från sin kokbok "Fågeljägarens kokbok". Här en härlig soppa med fruktig salsa.

17 januari 2008
Visa mer
1h 30 min
4

Du behöver

  • 1 st finhackad schalottenlök
  • 1 st urkärnad tärnat äpple
  • 1 st krossad vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 1 msk currypulver
  • 1 l vildandsbuljong
  • 1 dl cocosmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • vipeppar

Timbal:

  • 200 g putsat kött från vildanden
  • 1 msk smör
  • 1 st ägg
  • salt
  • peppar
  • 4 st timbalformar
  • 1,5 dl vispgrädde

Melonsalsa:

  • 200 g skalad och tärnad honungsmelon
  • 1 msk majskorn
  • 1 st finhackad röd chilifrukt
  • 1 msk hackade örter
  • 0,5 st lime, saften
  • 0,5 tsk strösocker
  • 2 msk majsolja

Gör så här

  1. Fräs löken vitlöken och äpplet i en kastrull med smör utan att den tar färg.
  2. Pudra över currypulvret och fräs ytterligare utan att bränna. Tillsätt buljongen låt koka ner med en tredjedel.
  3. Häll sedan i kokosmjölken och grädden, koka upp och mixa. Smaka av med salt och peppar
  4. Timbalen: Se till att alla ingredienser till timbalen är kylskåpskalla, gärna även matberedaskålen och kniven.
  5. Smörj timbalformarna. Mixa köttet med ägget i matberedaren och tillsätt grädden lite i taget.
  6. Passera färsen genom sikt och smaka av med salt och peppar och eventuellt lite cayennepeppar.
  7. Fördela färsen i formarna och sätt dem i en ugnsäker form täck med plastfolie
  8. Grädda i 75 grader (i ångugn) 15 till 20 minuter. Med vanlig ugn ska gradantalet vara 100 och formen ska ligga i vattenbad, cirka 20 minuter.
  9. Blanda alla ingredienser till salsan.
  10. Lägg timbalen i en sopptallrik och häll på soppan så att lite av timbalen syns en fjärdedel. Toppa med salsan.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept