Currysoppa med fasanspett

Currysoppa med fasanspett
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Currysoppa med fasanspett

24 ingredienser

En spännande soppa, med smak av curry, kokosmjölk och chili som serveras med grillade fasanspett.

Ingredienser

portioner

Currysoppa

  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 äpple
  • 1 msk smör
  • 1 msk olja
  • 1 msk curry
  • 1 l grönsaksbuljong, av tärning
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • salt
  • peppar

marinad

  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 thaichilifrukt
  • 5 cm färsk ingefära
  • 2 msk soja
  • 2 tsk sirap (eller flytande honung)
  • 2 msk citron, saft
  • fasanspett
  • 2 urbenade fasanbröst
  • 8 trägrillspett, blötlagda

Garnering

  • chilifrukt, finhackad
  • färsk koriander
  • 4 msk kokt ris

Gör så här

  1. Börja med soppan. Skala och finhacka löken, krossa vitlöksklyftan.
  2. Skala, kärna ur och tärna äpplet.
  3. Fräs allt i smör och olja i en kastrull
  4. utan att det tar färg.
  5. Pudra över currypulvret och fräs ytterligare en stund, tillsätt buljongen,
  6. kokosmjölken och grädden. Låt allt koka upp.
  7. Mixa och smaka av med
  8. salt och peppar.
  9. Skala och finhacka löken till marinaden och krossa vitlöksklyftan.
  10. Dela chilin på längden och skrapa ur kärnorna. Skala och riv ingefäran.
  11. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en bunke.
  12. Skär fasanbröstet i fingertjocka strimlor. Lägg strimlorna i marinaden
  13. och låt marinera i ca 3 tim. Rör om då och då.
  14. Trä köttet på grillspetten,
  15. salta. Grilla runt om i grillpanna och pensla på marinad under grillningen.
  16. Servera soppan med de nygrillade spetten och ev. lite kokt ris, toppa
  17. med finhackad chili och korianderblad.