Svampgulasch med potatis

Svampgulasch med potatis
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Svampgulasch med potatis

11 ingredienser

En helt vanlig gulasch fast på svamp, riktigt gott med lite matlagningsyoghurt på toppen. En klassisk gulasch ska ha potatis, och man kan ta lite grövre svampar som fårtickor, som man steker och kokar med buljong och paprikakryddning. Ett utmärkt vegetariskt alternativ.

Ingredienser

portioner
  • 1 l blandad svamp
  • 500 g potatis
  • 1 gul lök
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk paprikapulver
  • 5 dl vatten
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 2 dl matyoghurt
  • 0,5 citron, saften av
  • 1 tsk salt

Gör så här

  1. Rensa och skär svampen, skala och tärna potatisen, skala och finhacka
  2. löken. Fräs svampen i en kastrull tillsammans med hälften av smöret.
  3. Tillsätt den tärnade potatisen och löken och låt allt fräsa ett tag till.
  4. Tillsätt resten av smöret och tomatpurén och strö över paprikapulvret.
  5. Tillsätt vattnet, smula ner buljongtärningen och låt koka upp. Koka tills
  6. potatisen är klar.
  7. Servera gulaschen i en djup tallrik. Blanda yoghurt, citron och salt
  8. och ringla över. Skulle gulaschen bli för lös, red av med Maizena utrört
  9. i kallt vatten.