Kantarellsoppa med bladpersilja

Kantarellsoppa med bladpersilja
Foto: Lars Paulsson
Gert Klötzke porträtt
Gert Klötzke porträtt

Kantarellsoppa med bladpersilja

10 ingredienser

En lite lyxigare svampsoppa bestående av kantareller, vin, schalottenlök, grädde och bladpersilja.

Denna typ av soppa tjocknar efter hand. Spara gärna lite buljong att späda med.

Ingredienser

portioner
  • 300 g färska trattkantareller rensade (eller blandsvamp)
  • 3 schalottenlökar
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl vispgrädde
  • färsk bladpersilja, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Spara några av de vackraste svamparna till garnering och skär resten
  2. i bitar. Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp 2 msk av smöret
  3. i en kastrull och fräs svamphack, lök och vitlök ca 5 minuter eller tills
  4. all vätska kokat in.
  5. Häll på vinet och låt det koka in. Tillsätt buljong och grädde och låt
  6. sjuda ca 10 minuter.
  7. Mixa soppan helt slät i en mixer. Häll tillbaka i kastrullen och låt soppan
  8. bli varm. Vispa i det resterande smöret och smaka av med salt och
  9. peppar.
  10. Fräs de sparade kantarellerna i lite smör och lägg ner dem i soppan.
  11. Garnera med persiljan.